İletişim için e-posta



ARŞİV / SEÇMELER


 

Çevirmen adına tıklayarak özet çeviri veya tam çeviri isteyebilirsiniz.
Bilgi paylaşınca çoğalır
Seçmeler

Alttakilerden de önceki seçme haberler için burayı tıklayınız
(Arşivde her sayfanın en altında daha öncekine bağlantı bulunuyor.)


İçindekiler:
9-İlk defa dünya dışı nesnelerde süper iletkenlik keşfedildi
8-Bir virüs hayvandan insana nasıl geçer?
7-Bilim kışın neden daha kısa süreli çalışmamız gerektiğini açıklıyor
6-Beyinle ilgili 5 şaşırtıcı gerçek
5-O bizi durdurmadan Süperinsan Yapay Zekayı durdurmanın yolu
4-Hangi adayların e-postaları Gmail'in Birincil, Tanıtımlar veya Spam kutularına gidiyor?
3-Telefonunuz sizden habersiz başkalarına bilgi taşıyor
2-Çocuğunuza akıllı telefonunuzu vermemeniz için 10 neden
1-Korona virüsten korunmada el yıkama kadar kurulama da önemli


Haber özet : yenibil

9-İlk defa dünya dışı nesnelerde süper iletkenlik keşfedildi

Süper iletkenler kritik bir sıcaklığa kadar soğutulduklarında direnç olmadan elektriği ileten maddelerdir. MRI makinelerinde, spektrometrelerde ve parçacık hızlandırıcılarında kullanılırlar. Dünyada nadir bulunurlar; bu nedenle bilim insanları bunları laboratuarda tasarımlayıp yapmak üzere çeşitli metallerin özelliklerini inceliyorlardı.

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar 15 meteorit üzerinde son derce hassas tekniklerle yaptıkları inceleme sonunda iki çok farklı meteoritte süper iletken alaşımlar buldular.

Bu buluş evrende başka yerlerde süper iletkenlik olduğunu anlatıyor. Bu bilgi evren bilimcilerin uzay nesnelerinin yapısını daha iyi anlamalarına da yardımcı olabilir.


Superconductivity discovered in extra-terrestrial objects for the first time

Superconducting alloys have been discovered in two meteorites, marking the first time superconductivity has ever been found in objects from beyond Earth.



Haber özet : yenibil

8-Bir virüs hayvandan insana nasıl geçer?

Her hayvanın ona bulaşmaya uygun virüsleri vardır. Zamanla bunlardan bazıları insanlara sıçramışlardır. Bunlara "zoonotic" (hayvan kaynaklı) virüs denir. Virüslerin hayvandan insana atlaması, insanlar arası geçişlerine benzer şekilde, vücut sıvıları ile yakın temas sonucu olur.

Ancak bir virüsün farklı bir türe geçmesi nadir görülür. Böyle bir durum genellikle virüsle çok fazla temas sonrası olur. Başka bir türe atlama sonrası daha ciddi hastalıklara yol açarlar. Bunun nedeni başlangıçta bulunduğu bünyenin virüsün gelişimi sırasında onu adım adım tanıması ve savunma geliştirmiş olmasıdır. Yeni tür ise ona yabancı ve savunmasızdır. Örneğin yarasalarla ve onların virüsleri ile temasımız olursa bizde kuduz veya Ebola hastalığı gelişebilir ama yarasaların kendileri bunlardan pek etkilenmez.


How do viruses jump from animals to humans?

Katherine Arden - Zoonosis means bad news for the new host. Every animal species hosts unique viruses that have specifically adapted to infect it. Over time, some of these have jumped to humans - these are known as 'zoonotic' viruses.



Haber özet : yenibil

7-Bilim kışın neden daha kısa süreli çalışmamız gerektiğini açıklıyor

Pek çoğumuz kışın sabah yarı aydınlıkken kalkmakta zorlanırız ve öğle güneşi giderken üretkenliğimizin azaldığını hissederiz. Bazı insanlar için mevsimsel etki daha fazladır; kışın depresyon daha sık rastlanan bir şeydir. Kışın intiharlar artar ve işyerlerinde üretkenlik düşer.

Vücudumuzun uyku ve uyanıklığı düzenleyişinin incelendiği kronobiyoloji alanındaki araştırmalar insanların kışın daha fazla uykuya ihtiyacı olduğu sonucunu veriyor. Vücudun ihtiyacı ile okul veya iş programının uymamasının getirdiği "sosyal jet-lag" denen durumun sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Batı kıyılarında yaşayanlarda karanlıkta uyanmadan kaynaklı kanser, obezite ve diyabetin daha çok görüldüğü belirtiliyor.

Benzer bir sorun 13-19 yaş arasındaki gençler için var. Onların biyolojik saatlerinin yetişkine göre 4 saat ilerde olması, yetişkinlerden daha geç yatmaları ve daha geç kalkmaları gerektiğini gösteriyor. Ama buna uyulmuyor. İngiltere'de ders başlama saatini 8:50 den 10'a kaydıran bir okulda çok yüksek performans artışı sağlandığı bildiriliyor.


Science Explains Why We Should All Work Shorter Hours in Winter

People tend to get gloomy when night comes early and cold weather descends. But adjusting our workday to the season could lift our mood.



Haber özet : yenibil

6-Beyinle ilgili 5 şaşırtıcı gerçek

1-Beyin her zaman, biz uyurken bile, aktiftir. Beynin farklı bölümleri farkı fonksiyonlardan sorumludur. Beyin kafanın iki yanında 4 çift dilime bölünmüştür. Frontal dilimler başın ön tarafında, temporal dilimler hemen onların altında, Parietal dilimler ortada, occipital dilimler başın arkasındadır.

Frontal dilimler akıl yürütme gibi zihinsel işlemlerle ilgilidir. Parietal dilimler duyusal ve nümerik işlemler, uzamsal bilgiler gibi pek çok fonksiyondan sorumludur. Temporal dilimler bellek işlemlerinin yanısıra seslerle ilgili bilgilerden sorumludur. Occipital dilimler görsel verileri işlemden geçirmeden sorumludur.

2-Beyin sürekli bilgi almaktadır. Kaslarınızın ve eklemlerinizin konumu konulu bilgiler beyne sürekli gönderilir. Duyusal bilgi beyne akan bilgidir. Motor bilgi (hareket bilgisi) beyinden çıkan bilgidir.

3-Vücudun kanının yüzde 20 kadarı beyne gider.

4- Beyin ameliyatı acı vermez, çünkü beyinde acı algılayıcı reseptörler yoktur.

5-Beyin hasarı kişiliğimizi değiştirebilir


Five amazing facts about your brain

(Adam Taylor, Lancaster University /March 3, 2020 )- We're still learning about the human brain.



Haber özet : yenibil

5-O bizi durdurmadan Süperinsan Yapay Zekayı durdurmanın yolu

Stuart Russell (Berkeley Kaliforniya Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü ): Bunun yanıtı yalnızca çok akıllı değil, yararlı yapay zeka tasarımlamaktır.

Süperinsan makine zekası insanlık tarihinin en büyük olayı olacak. Dünyanın büyük güçleri sonunda uyanıp bu gerçeği fark etmeye başladılar. Problem, daha fazla bilgi toplayabilip gerçek dünyada karar verme kapasitemizi aşarak insanlardan daha uzak geleceği görebilir hale gelecek olan makinelerdir.

Standart modelde makineleri yaratırken onlara başaracakları hedefler veriyoruz. Bizden daha akıllı iseler, onlara yanlış hedefler verirsek biz kaybederiz. Süper akıllı bir iklim kontrol sistemine karbondioksit düzeyini sanayi öncesi dönem düzeyine indirme görevi verdiğimizde, o çözümün insanları yok etmek olduğu sonucuna varırsa ne olacak?

Modelin değişmesi gerekiyor. Güvenli akıllı sistemlerde makineler gerekli durumlarda insanlardan izin isteyecek, düzeltmeleri kabul edecek ve düğmelerinin kapatılarak çalışmaz hale getirilmelerine izin verecektir. Bu modelin gerçekleştirilmesi pek çok araştırma gerektiriyor, bir 10 yıl kadar zaman alacaktır. Başaramazsak kendi geleceğimizi kontrol edemez olacağız.


How to Stop Superhuman A.I. Before It Stops Us

The answer is to design artificial intelligence that's beneficial, not just smart.



Haber özet : yenibil

4-Hangi adayların e-postaları Gmail'in Birincil, Tanıtımlar veya Spam kutularına gidiyor?

Gmail adaylardan gelen politik e-postaları süzgeçten geçiriyor. Onun kara kutu algoritmaları hangi politik e-postaların Gelen kutunuzun hangi bölümüne konacağını belirliyor. 2020 Başkanlık seçimleri için bu durum önem taşıyor, algoritmanın değiştirilmesiyle seçimleri etkileyebilecek gücü olacağını gösteriyor.

Bağışların önemli bir bölümünü e-posta kanalıyla elde edenlerin, imza kampanyalarının ve aday e-postalarının Gelen kutusunun ana bölümüne konmayıp daha az fark edilen bölümlerine konması elde edilen bağışlara, imza kampanyalarına katılımı azaltıyor. Bu gruplamaların iptal edilebileceği söylense de kullanıcıların çoğu yapıyı olduğu gibi bırakıyor.

Başka bazı e-posta hizmeti verenler de benzer şeyler yapıyorlar. Ancak 1,5 milyar aktif e-posta adresi ve yüzde 27,8 Pazar payı ile Gmail'in e-posta kutusunda mesaj gruplaması yapmasının etkisi çok büyük.


Which Candidates' Emails Go into Gmail's Primary, Promotions or Spam Inboxes?

March 3rd 2020 - Google's black box algorithm controls which political emails land in your main inbox. For 2020 presidential candidates, the differences are stark



Haber özet : yenibil

3-Telefonunuz sizden habersiz başkalarına bilgi taşıyor

Telefonunuza bir uygulama indirdiğinizde sizden verilerinize erişmek gibi bazı izinler ister. Güvenlik araştırmacıları izin vermeyi reddetmiş olsanız dahi verilerinizi alan 1000'den fazla uygulama saptadı. Bazı uygulamalar 12 saat içinde 200 kadar kayıt göndererek konum bilgilerini iletiyor. Bu işlem telefonun GPS hizmeti kapatılmış olsa bile devam ediyor

AccuWeather uygulamasının konum verisi alıp gönderenlerden biri olduğu belirtiliyor. Amazon'un kapı zili uygulaması Ring'in de kimlik belli olacak şekilde topladığı bilgileri reklamcılara ve Facebook'a gönderdiğinin saptandığı bildiriliyor. Apple ve Google cihazları için reklam kimliği numarası belirliyorlar. Bu kimlik numarası değiştirilse bile cihazın seri numarasının yeni kimlik numarası ile ilişkilendirilmesi zor olmuyor.

Electric Frontier Foundation'dan Bill Budington İnsanlar hakkındaki bilgileri paylaşan bir ağ ortaya çıkardı. Budington Internet taramanızın ne kadar izlendiğini gösteren Panopticlick adlı bir uygulama geliştirdi.

Veri alımlarının engellenmesi için kişinin yapabileceği fazla bir şey yok; çözüm durumu sürekli izleyen izleme gruplarının kurulmasıyla sağlanabilir. Ayrıca https://search.appcensus.io/ adresinde AppCensus firması tarafından sağlanan program kanalıyla uygulamaları incelemek ve hangi verileri gönderdiklerini saptamak mümkün


Your phone talks about you behind your back . These researchers are listening in

They're keeping track by tracking the trackers that track you. Data trackers are everywhere on apps. Researchers want to know what info they're passing along



Haber özet : yenibil

2-Çocuğunuza akıllı telefonunuzu vermemeniz için 10 neden

Çocuğunu sakinleştirmek için akıllı telefonu kullanan ebeveynlerden olmayın. Sıralanabilecek pek çok nedenle bu yanlış.

Çocukların motor becerileri yeni gelişmektedir, düşürebilir yeni bir masrafa yol açabilirler. Konunun kendilerine zarar verecek yönleri de var. Bağımlı hale gelebilirler, uykuları bozulabilir, sosyal ilişkide beceriksizleşirler, yaratıcılıkları, hayal kurma becerileri azalır, açık havaya daha az çıkmaya başlarlar, can sıkıntısı ile baş etme becerisini öğrenemez hale gelirler.


10 reasons not to give your kid your smartphone

Don't be the parent who uses your smartphone as a pacifier!



Haber özet : yenibil

1-Korona virüsten korunmada el yıkama kadar kurulama da önemli

Korona virüse karşı korunmada genellikle el yıkama konusu vurgulanıyor; ama el hijyeninin etkili bir parçası olan kurutma aşaması üzerinde durulmuyor. Oysa kurulama da önemli.

Kurulamada nem uzaklaştırılırken sürtünme de devreye girer, bu da mikropların atılmasına yardımcı olur. Ayrıca nemli deriden mikropların iletimi daha kolaydır.

Kurulamanın nasıl yapıldığı da önemli. Sıcak hava veren el kurulayıcılar parçacıkların ve mikroorganizmaların havaya yayılmasını arttırabileceği için tavsiye edilmiyor. Atılabilen kağıt havlular kullanmak en iyi çözümdür.


Coronavirus and handwashing: research shows proper hand drying is also vital

(March 5, 2020) With the number of people infected with coronavirus increasing around the world on a daily basis, the World Health Organization (WHO) has advised everyone to regularly and thoroughly clean their hands



Önceki Seçme Haberler

GENEL DÜNYA GAZETELERİ SİTELERİ
World-newspapers.com
Onlinenewspapers.com
Newscentral
Foreign Newspapers Online